Cât de importante sunt serviciile SEO?

Într-o piață competitivă precum este cea din zilele noastre, serviciile SEO pot face diferența dintre a fi găsit de către clienţi sau de a fi ignorat. Dintre un profit bun sau unul moderat. Dintre succes sau eșec.

Ce înseamnă serviciile SEO?

Să ne imaginăm o întamplare ce are că şi personaje pe:

  • Călin – cel care vrea să afle câteva informații despre biciclete
  • Ioana – o expertă în servicii de optimizare
  • Google – un motor de căutare

Călin este din Timişoara şi dorește să afle informații sau să-și achiziționeze o bicicletă. Pentru asta el va intra pe un motor de căutare, să spunem google.com, şi va tasta “bicicleta”. Ce va găsi?

  1. Va găsi site-uri de genul wikipedia (în general la cuvintele comune este printre primele site-uri afisate de către un motor de căutare), site-uri cu informații despre biciclete, forumuri de discuții despre biciclete, știri despre biciclete etc. În general găsește site-uri de informare.
  2. De asemenea va găsi şi site-uri optimizate care vând biciclete sau accesorii de biciclete. Va găsi materiale pe care le poate downloada şi se referă la biciclete. În cazul acestor site-uri optimizate el poate intreprinde o acțiune: să cumpere sau să downloadeze informații.

Ce face Google în cazul unei astfel de căutari?

Google încearcă să-i livreze lui Călin cele mai relevante rezultate în ceea ce privește cuvântul “bicicleta”. Va livra atât site-uri informative cât şi site-uri comerciale.

Aici intervine Ioana, expertă în servicii SEO. Ea are un client care vinde biciclete online. Clientul ei dorește să aibe un site cât mai bine optimizat şi să fie cât mai sus poziționat în orice căutare despre biciclete (de ce nu în primele 10 poziții). Nu are importanță dacă acest client are vreo relevanță vis-a-vis de cuvântul „bicicleta”, ceea ce este important este că Ioana trebuie să rezolve urmatoarele probleme:

  • Să încaseze banii de la client prin optimizarea site-ului şi aducerea de rezultate, adica pozitionarea lui cât mai sus în motoarele de căutare după cuvântul “bicicleta”
  • Să îl facă pe Google să considere că site-ul clientului său merită să fie în top 10 căutări (folosind tehnicile SEO)
  • Să îl facă pe Călin să dea click pe rezultat

Cam la asta se rezumă în mare serviciile SEO !

Cum se face SEO ?

SEO vine de la “search engine optimization”, adica optimizare pentru motoarele de căutare, mai pe romaneste spus : “optimizarea unui site web astfel încat acesta să fie placut şi bine notat de către motoarele de căutare”
Dacă cineva vă garantează locul 1 în motoarele de căutare după orice cuvant cheie şi în scurt timp, înseamnă că sau este întemeietorul Google (puţin probabil) sau vă minte cu neruşinare. O campanie SEO este o investiţie făcută pe termen mediu – lung, iar rezultatele ei se văd după minim 6 luni.
Un specialist SEO are două soluții de bază pentru a aduce rezultate unui client: optimizare on-site şi optimizare off-site.

În cazul optimizării on-site trebuie să creeze pagini care să fie dedicate cuvantului cheie (în exemplul de mai sus “bicicleta”), să optimizeze aceste pagini pentru acel cuvânt şi să optimizeze conținutul paginii (textele, pozele,etc).
În cazul optimizării off-site trebuie să adune link-uri bune şi relevante de pe alte site-uri, să analizeze concurenţa şi să o contracareze, să asigure o cât mai bună expunere pentru site-ul clientului.

Practic, Ioana, cea care oferă serviciile SEO, trebuie să facă o mulţime de lucruri pentru clientul ei. Dar lucrul cel mai important pe care trebuie să îl realizeze este să schimbe site-ul clientului astfel încat acesta să fie îndrăgit şi bine notat de către motoarele de căutare!