Daca aveti o afacere offline si inca nu aveti cel putin un website de prezentare pentru aceasta, este ca si cum ati limita vanzarea produselor voastre sau, mai rau, ca si cum ati incuraja concurenta sa isi vanda produsele.

Chiar daca nu aveti un magazin online in care sa va vindeti produsul, este important sa fiti prezenti online. Majoritatea populatiei cauta prima data pe internet despre ceea ce ii intereseaza, astfel ca, daca nu sunteti acolo, potentialii consumatori nu au cum sa auda de voi. Concret, atat prin intermediul website-urilor cat si prin Social Media, oferiti vizibilitate afacerii la o masa mare de potentiali consumatori.

Unele afaceri se bazeaza doar pe e-mail marketing pentru a-si promova afacerea sau prin intermediul altor canale media, precum buletine de stiri sau radio. Si aici insa, este indicat ca macar sa aveti un nume de domeniu care sa reflecte tipul afacerii voastre. Atunci cand trimiteti un email in care va promovati produsul, nu o puteti face de pe o adresa generala, precum yahoo sau gmail deoarece nu oferiti credibilitate, ci trebuie sa aveti o adresa de email personalizata, asociata numelui de domeniu al companiei.

Astfel, adresa de email reprezinta un motiv in plus pentru a avea propriul website, sau cel putin a avea un nume de domeniu. Prin aceasta metoda, nu doar ca va puteti crea un brand, dar si oferiti credibilitate potentialilor consumatori, deoarece vor sti ca sursa informatiei este una credibila.

Un alt motiv intemeiat pentru a avea un website presupune faptul ca sunteti deschisi si sinceri in ceea ce privesc produsele pe care le comercializati, prin faptul ca puneti la dispozitie toate informatiile despre acesta si ca nu aveti nimic de ascuns.

Comparativ cu o afacere offline, unde clientii pot fi doar pe o arie restransa, in mediul online, afacerea voastra este accesibila si disponibila non-stop prin intermediul website-ului. Astfel, nu va fi nevoie de un operator de telefon sa stea non-stop la sediu pentru a prelua apeluri prin care sa ofere informatii despre produsul comercializat ci, consumatorul va intra pe website-ul companiei si va citi toate informatiile necesare.

Pentru a acorda o si mai mare importanta website-ului, puteti tine cont de faptul acesta este vechea carte “Pagini aurii”, doar ca mult mai complex. Pe langa numarul de telefon, pe site va afisati si locatia unde puteti fi gasiti, adresa de email si produsele ce le comercializati.

Daca cele de mai sus nu v-au convins, ganditi-va la website ca la un nou punct de lucru. Daca nu va pricepeti deloc in mediul online, puteti angaja o persoana care sa se ocupe de acesta, ca si cand ati angaja o persoana responsabila in magazinul offline. Spre deosebire de acesta insa, in mediul online, nu doar ca va reduceti costurile (chirie, cheltuieli, spatiu amenajat, protectia muncii etc), dar va extindeti afacerea spre o piata infinita, vizibila din orice colt al lumii.

Iata, asadar, unele dintre principalele motive pentru care trebuie sa iti extinzi afacerea si pe piata online si de ce este cea mai buna metoda pentru dezoltarea afacerii tale:

Cresterea notorietatii

Printr-un design profesional, simplu si intuitiv pentru potentialii clienti, dar pastrand tema si brandul magazinului offline, afacerea ta va ajunge sa fie mult mai cunoscuta atat local cat si international daca gandesti o buna strategie de marketing. De asemenea, vei avea o imagine clara asupra concurentei care are o prezenta online, reusind astfel sa ai mereu termeni de comparatii pentru a aduce constant imbunatatiri.

Reducerea costurilor

Prin deschiderea unui magazin online, vei reduce considerabil costurile lunare, pornind de la cheltuielile de intretinere, pana la spatiul inchiriat. Desi sunt costuri si in online precum gazduirea, insa categoric este o suma mult mai redusa decat pe piata offline. De aici insa, ramane la latitudinea proprietarului de magazin cat doreste sa investeasca.

Vizibilitate la nivel international

Daca in cazul unui magazin offline te poti promova doar la nivel local, in situatia magazinului online lucrurile stau altfel, adica il poti face vizibil si sa fie accesat la nivel atat national cat si international.

Reducerea stocurilor inutile

Odata cu extinderea afacerii in mediul online, nu mai este necesar sa achizionezi stocuri mari doar pentru a umple rafturile magazinelor. De asemenea, in cazul magazinelor online, poti oferi potentialilor clienti o descriere a produsului, in ceea ce priveste calitatea, materialul sau pretul, pe cand intr-un magazin offlien trebuie sa fie mereu o persoana care sa fie la dispozitia clientului.

Prin urmare, extinderea magazinului offline in online va aduce, in timp, un aport important atat in recunoasterea brandului cat si din punctul de vedere al profitului.

Ce trebuie sa faceti pentru a avea propriul website?

Este foarte simplu: aveti nevoie de un nume de domeniu ( de obicei veti alege numele afacerii offline), o solutie de gazduire, o platforma pe care sa va construiti site-ul si continut.